Вземете максимално обезщетение при инцидент

Ние ще ви помогнем да вземете максималното обезщетение ако сте пострадали при инцидент с влак, самолет или в някое учреждение. Потърсете ни за БЕЗПЛАТНА онлайн консултация!

Лесно е

Възползвайте се сега да вземете полагащото ви се обезщетение ако сте пострадали при инцидент. Бързо лесно и сигурно чрез нас, ето как:

Пишете ни:

Нужно е само да се свържете с нас за Безплатна консултация чрез Viber, Whatsapp, Messenger и/или лична среща.

Заявете Обезщетение

Поискайте обезщетение сега. Полага ви се! Ние ще ви помогнем да вземете финансово обезщетение. Без скрити такси и предварителни хонорари!

Получете Обезщетение

Получавате максимално обезщетение в най-кратки срокове. Бързо, Лесно и 100% сигурно. Ние сме гарант за всеки поет случай!

Видове инциденти

Инцидент във влак

Знаете ли какво трябва да направите ако пострадате в железопътен инцидент и какви права имате?
Железопътният превозвач трябва да издаде акт за злополука на пострадалия.
Щом получите този акт, трябва да подадете заявление за изплащането на обезщетението в най-близкия офис на застрахователя на превозвача.
Разбира се, това трябва да се направи възможно най-скоро, но претенциите ви пред застрахователя са с давност до 5 години.
Добре е да знаете, че дори да не сте ранен при жп инцидента, вие пак сте сред пострадалите, така че имате право на законните си претенции. На такива право имат и наследниците на починалите в инцидента.
За целта трябва да подготвите няколко документа, сред които акта за злополуката, издаден от превозвача, редовния си билет за пътуване, медицинската документация за случая, решението на ТЕЛ, което определя процента за евентуално трайната ви намалена работоспособност, удостоверение за наследници.
Всички обезщетения са според действащата Наредба за задължителното застраховане на пътниците в средствата за обществен превоз.
Ако пострадалия почине в следствие на инцидента, има право на 20 000 лева обезщетение.
При причинена трайна нетрудоспособност след инцидента, може да получите процент от 20 000 лева, който се равнява на вашия процент трайно намалена работоспособност, според констатацията на ТЕЛК.
Всички обезщетения се получават до 15 дни от подаването на цялата документация.

Инцидент на обществено място

В ежедневието си можем да станем жертва на различни инциденти на обществено място.
Може да ни блъсне кола, докато пресичаме улицата, да се подхлъзнем на леда и да счупим крака си, да ни удари паднала ледена шушулка на тротоара, да станем жертва на хулиганска проява или нападение от куче и претърпим телесни повреди, да се спънем в счупена плочка по вина на общината и т.н.
Повечето от тези инциденти обаче далеч не са тежки и за тях обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди обичайно се решават индивидуално, често от съда.
Да вземем за пример едни от най-честите инциденти на общественото място, а именно подхлъзване или спъване на улицата и тротоара.
По този начин ежегодно се регистрират стотици пострадали.
Тези инциденти често водят до увреждания, страдания и болки, до фрактура, мозъчно сътресение или смъртен изход.
При подобни случаи потърсете отговорния за собствеността, където сте пострадали – община, фирма, частен собственик.
Инцидентите от този вид обикновено става на тротоара или на пътното платно, магазин, ресторант, частен имот, парк или плаж.
Често има и инциденти в обществения транспорт.
Обезщетенията по тях са регулирани от Кодекса за застраховането, където може да видите начена за сключване на полици, техните покрития и начина за плащане.
Като начало всеки превозвач в обществения транспорт задължително сключва застраховката „Злополука“ за всеки от пътници, която има 12-месечен срок.
Освен това при инцидент на публично място вие имате права и за застраховката на работодателя, застраховката"Обществена гражданска отговорност", безопасност на обществени места, независим адвокат, експерт при телесни повреди.

Инцидент в самолет

Може би на мнозина ще им се стори странно, но инциденти в самолетите според статистика се случват доста рядко, без значение от какво естество са те. Разбира се, не липсват и катастрофи с ранени и жертви или пък инциденти, станали с пътника на борда, но те са далеч по-редки от тези с автомобил например. Повечето инциденти в самолет всъщност са в резултат на технически проблеми, изгубен багаж или закъснение/отмяна на полета. Напоследък има известни проблеми и с извънредните мерки, свързани с епидемията от коронавирус.
При технически проблем на борда има два варианта.
Ако той е открит в хода на рутинна проверка при поддръжката на самолета или е плод на неправилното извършване на поддръжката, не се счита за извънредно обстоятелство.
Ако обаче има технически дефект, който се дължи на инцидент и който не е по причина в следствие на обичайните дейности на превозвача, така че не е в негов контрол – като скрити фабрични дефекти, повреди, терористични действия или саботаж, то това е извънредно обстоятелство.
Сред другите обичайни инциденти в самолета са закъсненията.
Тогава имате право на обезщетение при случай, че пристигането ви до вашата крайна дестинация е над 3 часа.
Финансовото му измерение е различно в различните държави и компании, но при всички случаи имате право на безплатна храна и на напитки, а при нужда от алтернативен транспорт или хотел.
Обезщетение ще получите и при закъснелите и отменените полети, стига това да не е в резултат примерно на лошото време, а на извънредни обстоятелства като стачка, тероризъм, саботаж с т.н.
Сред обичайните компенсации влизат и възстановяването на транспортните ви разходи, премаршутирането, грижите като подслона, храната, напитките и настаняването за сметка на превозвача.
При изгубен багаж може да подадете жалба в Европейския потребителски център страната си, ако става дума за международен полет, а а за вътрешен – в Националния потребителски център.
Може да пострадате и при купуване на билет онлайн, където често има нарушения.
Общо взето обаче казусите се решават според законодателството на различните държави и почти при всички случаи обезщетенията се решават индивидуално, а за да се стигне до решение и компенсация, пътникът чака дълго.
Никой от нас не е застрахован от това да стане жертва на инцидент в обичайния ход на ежедневието.
Има множество инциденти, които могат да ни споделят, без значение дали в обществения транспорт, на път за дома, на обществено място или във влака и самолета.
Независимо от казуса, който ви касае обаче, благодарение на екипа на obeshtetenie.com ще получите максимално обезщетение за всички имуществени и неимуществени щети, които инцидентът ви е причинил.

Коментари в google 

Ето какво казват клиентите ни за нас в Google:
Вижте още:
penciltrainsmilethumbs-uppointer-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram