януари 25, 2021

Как да получим обезщетение след ПТП и какви са правата ни?

Пътно транспортно произшествие може да се случи на всеки независимо дали той е виновен или пък друг участник в движението е допринесъл за случилото се. Поради тази причина всеки един млад или стар шофьор трябва да знае правата след претърпяно произшествие на пътя!

Какви права и задължения имаме, ако сме пострадали при пътно транспортно произшествие?

На първо място трябва да знаете, че щом сте пострадал или претърпял имуществени вреди, то вие имате пълното право да предявявате претенции свързани със получаването на обезщетение.
Едно от най-важните задължения, които имате при предявяване на претенция е да дадете вашето основание, чрез което заявявате исканията си и какъв е размера на вредата, която сте претърпял при пътното транспортно произшествие.
Имате пълното право да задавате всякакви въпроси към своя адвокат, както и към застрахователя си във връзка с предявените от вас искания.

Какво става след подаването на иска за обезщетение?

вземете полагащото ви се обезпечение
Обезщетение е асоциация в помощ на хората пострадали при птп или трудова злополука

Когато отидете и искате да предявите иск свързан с получаването на обезщетение от вас ще се изиска да представите доказателства пред застрахователя, които да удостоверят за случилото се и според тях да се определи размера на обезщетението. След като сте представили всички изискани документи от застрахователя и той приеме, че сте претърпели някакви щети, то той ще определи и изплати дължимата сума в срок от петнадесет дена. Затова трябва да бъдете търпеливи и да не ходите всеки ден в офиса на застрахователя си и да искате обяснение защо не сте получил застраховката си точно на този ден.
Има и обаче друга страна на нещата, която е не чак толкова благоприятна за пострадалия при пътно транспортно произшествие. Става въпрос за случай, в който застрахователя откаже да изплати обезщетение, защото доказателствата не са били достатъчно или пък не са били верни. При такава сцена застрахователя трябва в срок от петнадесет дена да Ви представи писмо, в което е описан отказа му да изплати обезщетението.
Трети вариант също съществува и може да се случи на всеки един шофьор и той да не знае какво да прави! Има вреди, които не могат да бъдат описани в точния момент на предявяването на иска или пък има възможност да се появят нови след случилото се ПТП. Тогава застрахователят от когото чакате обезщетение може да използва срок от 45 дена, в които всичко да бъде изяснено и той да излезе с адекватно становище, което отговаря на случилото се.

Какви задължения има застрахователят от когото очаквате обезщетение?

Така както е важно да знаете своите задължения, така е и важно да знаете какви са задълженията на другата страна по случая. Това е така, защото много пъти застрахователите искат неща и документи от застрахования, които той не може да представи по ред причини. Ето и няколко от задълженията на застрахователя:

всеки един застраховател на първо място е длъжен да приеме исканията на пострадалите независимо дали те ще се докажат или не;
-трябва да бъдете уведомяван за документи, които трябва да бъдат представени, за да се задвижват нещата с обезщетението;

застрахователят няма право да изисква от вас документи, които вие не можете да представите поради законови причини или такива от друг характер;

застрахователят е задължен да даде становище по случая на всеки пострадал в описания по горе срок според ситуацията (15 или 45 дена от подаването на иска);

и на последно място, ако вашият иск бъде доказан и одобрен, то застрахователят трябва да изплати обезщетението в сроковете по горе без да забавя превода;

Като заключение можем да кажем, че процеса никак не е лесен и трябва да знаете някои неща, които не влизат в обикновеното Ви ежедневие. Затова четете добре дори и между редовете, за да не останете с празни ръце, въпреки че наистина сте пострадал и имате нужда от обезщетение.
Дано на никого не му се налага да минава през този процес, но трябва да знаем и, че никой не е застрахован от ПТП, защото по пътищата ни има всякакви шофьори, от много неопитни до такива, които вече са прекрачили възрастта за шофиране!

Ако сте пострадали при катастрофа ние можем да ви помогнем да получите своето максимално финансово обезщетение свържете се с нас и заявете сега обезщетение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram